Recykluj - LAFORMELA - CHATTY - Jakub Polanka - MBPFW16 day3

23:19


(Foto: MBPFW official a Martin Řezáč)

Recyklace, upcycling, readymade objekty a workwear. Všechny tři hlavní hvězdy třetího dne MBPFW se jednoznačně shodly na tom, že žena bude v zimě 2016 především silná a samostatná.

V sobotu byl bezpochyby hlavní den MBPFW a i když se zároveň večer vyhlašovaly ceny Czech Grand Design (žeby nějaké drobné nedorozumění mezi organizačními teamy?), všechna show byla poctěna vysokou návštěvností.

Jako první z hvězdné trojice na molo nakráčela kolekce LaFormela. Aktuální výtvarná kolekce tria se mi líbila, stejně jako ta pro FW15. Taky rozumím konceptu propagačních fotek pod artdirekcí Terezy Bílé, které přesně vystihují podstatu značky a vzbudily očekávanou diskusi (i když mi osobně nesedla barevnost fotek).  A teď je tady návrhářské trio už v plně profesionální kondici a zase trochu dál.

Kolekce FW16 od LaFormela je čistá, na poměry až minimalistická, postavená hlavně na stylingu Lukáše "Salivy" Hoffmana. Klíčem ke kolekci je mikina nebo svetr, řetězy, kovové cvoky a průvleky, rukavice do nápletu a potištěné popruhy a taky aplikace. Na tom tak nějak všechno stojí nebo spíše visí, mikiny jsou podobně jako huňatý kabát všemožně namotané a kdyby chyběly zásadní prvky jako jsou kovová oka, asymetrická plisé sukně a návleky na nohy nebo V dekolt u prádlových šatů, kolekci bychom klidně mohli přiřadit i jiné značce. THE END IS NEAR  jak hlásá nápis na jednom kurtů, ale v zásadě, kromě předzvěsti konce módy, to nic moc neznamená. LaFormela předvedla "post normcore grafický punk", který je stravitelný i pro ty, které jinak přemíra kreativity děsí. A že některé modely předvedli pánové? Někdo si ani nevšiml.

Pro mě LaFormela představuje vizionářskou značku a v tomto směru je všechno tak, jak má být. "readymade", styling, barvy, punk, chlupy, dojem upcyclingu... jen mi řekněte, proč mě to nebavilo? Je to dobré, je to estetické, vlastně to je celé super, jen jsem asi od značky čekala něco trochu divočejšího? Nebo méně street?

Ps: Nikdy nic neočekávej. Nikdy nic neočekávej. Nikdy nic neočekávej. :-)





Čekali byste od městské Chatty monterky? Ale copak modrý denim není původně pracovní oblečení?
Popravdě, ani Chatty netrumfnuly to, co vypustily do světa ve skateparku na štvanici. Ale to je jenom tím, že SS16 je tak úžasná kolekce, že přibít jí bude sakra těžké. Pracovní FW16 je jenom o dva chlupy níže a tedy výborná.

Návrhářky už definitivně a odvážně pracují s avantgardními prvky jako je velkolepé zavinování a předlouhé rukávy, bravurně pracují se svými kultovními materiály, vzory a detaily. Je to dospělé a zároveň hravé a optimistické, protože když žijete sama a není kdo by vám přispěchal na pomoc s vypáčeným zámkem, optimismus a dospělost jsou to jediné, co vás zachrání. Není to o monterkách a o velkých pracovních kabátech a funkčních detailech, jako je "podbradek" u límce. Není to ani o stylingu který zahrnuje pracovní rukavice a ručníky v kapsách kalhot. Je to především o tom nadechnout se, vyhrnout rukávy a pustit se do díla. A to se povedlo.

Ps: Vyhrnuté rukávy! Proč jsou modely asymetrické? Protože kolekce je primárně pro praváky. Na co si vyhrnovat oba rukávy, když do stupačky strkáte jenom pravou ruku? Ten promyšlený detail, který se opakuje na nejednom modelu mě hodně pobavil a jako prakticky single žena dávám návrhářkám naprosto za pravdu. :-D

PPS: O šatech s "retiazky" mluvila Míchaela Hriňová, toho času na stáži u Chatty, jako o své skoro noční můře. Nedokázala jsem si to představit ale když jsem je viděla na mole, Míšo, tvoje práce stála za to, jsou nádherné.





  


Uniformy. Styling. Workwear. Upcycling. Jakub Polanka.

Jakub Polanka se po SS16 inspirované "japonskými silničáři" (víte jak to myslím ;-) vrací zpátky k oblíbené vojenské a bolestně citlivé tematice. Více než půl roku návrhář sháněl materiál pro svou kolekci, od kožených bund až po historické uniformy. V dílně pak dostaly nové pobití mosaznými cvoky, prošly faceliftem nebo kompletní rekonstrukcí. Nebo posloužily jako střihový základ pro nové modely.

Téměř bez černé, se skutečnými ženami, oversized "fanouškovskými" šálami a důrazem na styling.
Světle modré košile, pajetky, barevný nástrik. Kůže a ovčí kožešina. A jasné poselství.

Obsah je uvnitř. Člověk je ten, kdo tvoří model. Bez osobnosti to je jen hromada hader. Bojuj, nebo zmizíš.

Klaním se.









You Might Also Like

0 komentářů