Ušetřete za oblečení! Šetřete přírodu!

16:54

Recyklujte staré oblečení! Ještě může hodně pomoci!

Je tady jaro, skoro léto, ideální zbavit se starých zimních hader a nakoupit nové trendy hadříky. Zní to konzumně? Možná na první pohled ale na ten druhý... dneska už koupit si něco nového a vyhodit něco starého neznamená zatížit přírodu. Jednak, dělníci v oděvních manufakturách se mají lépe než kdykoli předtím, většina bavlny je bio, polyester je recyklovaný a kožešiny i kůže umělé. Za druhé, nový program recyklace zajišťuje, že staré oblečení neskončí na zkládce ale znova se využije. Na charitu, na další zpracování, a když ho donesete na to správné místo, dokonce vám zaplatí!

Nevěříte? Věřte, je to tak, nový projekt společnosti HM je zaměřený na reckylaci. Doneste do vybraných obchodů maximálně dvě tašky plné oblečení denně a získáte úžasné slevy na další nákup.


Wow. řekla jsem si ,když jsem o tom poprvé četla a poprvé dostala do ruky onen letáček (na kterém je 00nic informací). Celá nadšená jsem protřídila šatník, vyřadila to, co už nenosím a nosit nebudu, ke stejném aktu přesvědčila mého muže a těšila se, jak dorazím s úsměvem na tváři na Příkopy a pořádně si užiju nakupování. Jenže stránky pořád nefungovaly, nejely...až se mi jednoho dne povedlo je spustit a zůstala jsem koukat jako opařená. Ehm, jasně, super sleva. To je fakt cool. Možná že tomu nerozumím dobře, stránka je psaná v angličtině, ale mám takový dojem, že za odevzdanou tašku hader dostanete slevový kupón na 30 Kč, uplatnitelný pouze v případě, že nakoupíte nad 300 Kč. AHA.


Jakože vím, píše se, že HM z celého projektu nemá žádný zisk, protože všechny prachy, které na dvou až třech kg použitého textilu získá, dá právě na tyhle slevy ale...pokud můžou být během slevového období ceny nižší až o 70%, tak to si třiceti korunami nikdo do marže zase tak moc nesáhne, ne?
Je to jenom pocit, nebo mě tady zase někdo vodí za nos?

Situace začíná být patrná z dalšího obrázku. O tom, že odpady jsou výnosný byznys psal kdysi už Terry Prachett a v případě oblečení to není jinak. Vlastně, jediným vstupním vkladem je, koupit si kontejner zaplatit si jeho místo jako zábor veřejného prostranství. Pak už jenom vybíráte co tam kdo hodí, to co je použitelné prodáte do seconhandů, co je nepoužitelné jako materiál k dalšímu použití (například do papíren). Jasně, obchoduje se v tunách, ale jak to v byznyse funguje, to si lehce nastíněné přečtete třeba ve víkendové příloze Mladé fronty DNES ze dne 27.4 2013 v rozhovoru s mužem, který si v Praze otevřel první secondhand vůbec. (O tom, jak jsou odpady výnosný byznys svědčí i to, že města považují ty, kteří je vybírají, nikoli za přičinlivé chudáky, ale za prachsprosté zloděje, kteří jim snižují zisky.)

Nevěřím, že by řetězec dělal něco, co mu nepřinese zisky - ostatně, když už se s těma taškama člověk někam táhne, rád si koupí něco za odměnu...

 

Pravda je na druhou stranu ta, že pro někoho i třicetikorunová odměna může být velkou motivací. Zvláště když kontejnery na ulici jsou stejně výnosný byznys a přitom z nich peníze nepadají. Firma Revenge která má kontejnery např ve Vsetíně oblečení rovnou v zase prodává na území ČR. Firma POTEX se alespoň snaží vypadat charitativně tím, že přispívá na různé charitativní projekty.
Ve skutečnosti jsou jediné charitativní projekty s oblečením dva. Jednak, Diakonie Broumov, která ve třídírně zaměstnává lidi z okraje společnosti, použitelné věci distribuuje rovnou k potřebným a z výnosů financujedalší pomoc, např. ubytování. Seznam kontejnerů Diakonie najdete TADY. Za druhé, je to Červený Kříž, který sice přijímá jen použitelné oděvy, na druhou stranu, jedná se opět o přímou pomoc v místě, žádný vývoz do zahraniční a prodej.

Nevím, co si o celé věci myslíte vy, ale třeba souhlasíte s lidmi kteří to komentovali na FB? Ale třeba to jsou jenom hateři a fakt to je skvělá věc?


Ps: S tou ekologií a podmínkami práce na začátku... biobavlna a lepší podmínky se nějak MUSÍ projevit na ceně oblečení. Pokud se neprojeví, pak se to neprojeví ani na situaci v okolí Aralu, ani na počtu mrvých v Jihovýchodní Asii. :-P


You Might Also Like

5 komentářů

  1. dobrej fór, když v británii jestli se nepletu nabízej pět liber, to znamená přibližně sto padesát korun :)

    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Však několik blogerek už nadšeně hýkalo, ať tam běžíme handlovat.
    HM dost dobře ví, že TADY je slepiček celé hejno.
    A že slova HM, EKO a 30 korun SLEVA může lecjaký mozek řácky začarovat.

    Kdo chce opravdu šetřit přírodu, dělá to o poznání jinak. Funkčně.
    S vědomím toho, že další a další nakupování věcí přírodu nespasí.
    Což je ovšem v přímém rozporu s hltáním nových kolekcí.

    Takže, nějak těm blogerkám lásku k planetě nevěřím.

    OdpovědětVymazat
  3. Tiez ma to 1€ za tasku dost pobavilo, nebudem sa tahat 90km do najblizsieho HM-ka s taskou handier... Nakupujem rada a casto, mam v skrini kopec novych veci, tie vacsinou predam cez votoc, pripadne MMB, nieco rozdam kamoskam, nieco ponosim na doma a zvysok odovzdavam do zberneho dvora. Pol roka som pracovala v ČK, s tou ich charitou nie som velmi stotoznena, teda v tom nasom uzemnom spolku, mozno v inych mestach to funguje inak. Do kontajnerov Revenge tiez nedavam oblecenie, kedze to dalej predavaju, ziadna charita to vlastne nie je ..
    A s bio bavlnou v HM-ku to tiez nie je take "ekologicke" ako sa zda. Minuly rok som zachytila info, ze vsetka bavlna, ktoru mali zazmluvnenu v Indii bola chemicky osetrovana /iste to chapete-vdaka tomu sa jej urodilo viac/.. Ono to s tou ekologiu nebude take jednoznacne a neverte vsetkemu, co nam serviruju ..

    OdpovědětVymazat
  4. Těch 30kč je samozřejmě výsměch a dobře to ví i zaměstnanci HM. Je to výhodné jen v případě, že máte HM blíž, než jiný kontejner na hadry. Já osobně jsem zvědavá, jak se s tím oblečením naloží doopravdy. Vím jen, že se odváží do Polska. Protože HM je boží v tom, jak všude propaguje své ekologické postoje a praktiky a ve výsledku je to tak, že vám dojde zboží zabalené v tuně zbytečného igelitu a dekorace do výloh, které po dvou týdnech používání vyhodíte. Jak je to s biobavlnou bohužel nevím, ale cena rozhodně podezřelá je, pokud bio i nebio tričko stojí stejně. Ostatně HM je expert na vyčarování maxima z minima (v negativním smyslu).
    S pozdravem ex HM zaměstananec

    OdpovědětVymazat
  5. Typická ukázka greenwashingu. Zneužívají toho, že by zákazník byl rád, kdyby řetězce recyklovaly a byly zodpovědnější. Ale je to jen tahání za nos. Třeba jim to pokryje ztrátu, která jim vznikla tím zřícením továrny v Bangladéši, cha cha. K.

    OdpovědětVymazat