Prokletí čtvrté sudičky

17:27

Psát reportáže z akcí, respektive, psát recenze na výrobky prezentované na akcích pro uzavřený okruh lidí a dělat si na takové výrobky názor, je ne úplně jednoduchá věc.

Ačkoli to není to, co by asi lidé chtěli slyšet, prokletí čtvrté sudičky a dělení davu na "byl pozván" - "nebyl pozván", je aktuální nejen mezi módními bloggery, ale i jinde.

Co že to vlastně prokletí čtvrté sudičky je?
Pamatujete si na pohádku o Šípkové Růžence? Královně se narodila vytoužená dcerka, radovalo se celé království, ale na VIP oslavu v paláci byl pozván jen omezený počet hostů. Ministři, šlechta...a tři sudičky, možná víly, ale rozhodně bytosti nadané magickou mocí ovlivnit život novorozené princezny.
Ta čtvrtá, nepozvaná, se přesto dobře oblékla a vyrazila. Překonala stráž a rozčílená tím, že opravdu není na guestlistu, to princezně zavařila. 

Dost možná, že v království sudiček žilo mnohem víc, některé možná byly na nižším lvl, některé specializované na jiné společenské třídy, nebo možná na tom byly všechny stejně. Každopádně, jedna "z těch ostatních" byla přesvědčená, že právě ona tam měla být, že právě ona měla být jednou ze tří vyvolených, případně měli pozvat sudičky čtyři. A možná, že jí některá z pozvaných mezi řečí prozradila, že jde na párty a jestli má ta čtvrtá taky pozvánku. Jak to bylo doopravdy, to se nedozvíme.

Být sudičkou je legrace, pokud jste mezi pozvanými. Narodí se nový výrobek, je třeba mu dát dobré sudby do začátku, pozvou se sudičky. Ale jenom pár. Ty dostanou šampáňo, občerstvení, nějaké ty dárečky, jako na kouzelné bytosti se na ně zbytek světa kouká s opovržením, ale ve svém vlastním světě jsou prostě hvězdy. A aby byly pozvány příště, dobře ví, že na křtinách se kritika nepronáší. A pak jsou ty ostatní, které sedí doma, přečtou si o akci v novinách... a i kdyby byl výrobek ze zlata, kritiky se rozhodně nebojí.
A král a královna čekají další dítě, a když se píšou pozvánky - Pozveme ty osvědčené, viď Drahá?

Není to ale zase taková legrace. Hlavně, není taková legrace se vypořádat s tím, že jednou vás chtějí a jindy ne a ještě horší to je, když chtějí někoho, kdo vám přece nesahá ani po kotníky...a vás ne. A nejedná se jenom o můj vlastní vnitřní boj s přirozenou lidskou závistí, sebevědomím, pocitem moci a důležitosti, pocitem méněcennosti, pocitem zodpovědnosti a vděku vůči těm co zvou. Nejedná se jenom o šarvátky typu „byl jsem v showroomu/nebyl jsem v showroomu“. Nejsou to jenom individuální uražené majestáty typu „když nechtějí, abychom byli letos mediálními partnery, nebudeme o tom psát vůbec.“

Přiznám se, přístup na přehlídky fashionweeku jsem vytelefonovala, jakožto módní novinář. Ne pozvánky, sezení a dárečky, ale místa na stání. Jsem kdesi v šedé zóně, nezvaný host, však tolerovaný, snad proto, že se hezky usmívám. A všichni z redakce by na tom byli stejně.

A tak jsem mohla vidět přehlídku Liběny Rochové naživo. Co si budeme říkat, oblečení hostů, prostředí, profesionalita - v českém prostředí nevídané. Z některých modelů se mi tajil dech, jiné byly lepší průměr, ale pořád mi to přišlo velice, velice dobré. Dokonce jsem se shodla s Veronikou z OnaIdnes.
A potom kdosi z MarieClaire na FB vytáhl fotky z článku na Idnesu, prohlásil, že se jedná o hnus, lesklé pestrobarevné pytle, a bylo jasné, která sudička nebyla pozvána.

Pokud byste chtěli vidět "ty pytle", zajděte se na ně podívat, jsou až do neděle vystavené.

A pokud máte občas tendenci závidět pozvaným a být kritičtější k takto prezentovanému, neděste se vlastních emocí. Nejste v tom sami. Jak se zdá, občas to ujede i samotným profesionálům.

PS: Až vás pozvou do paláce, ujasněte si, jestli jste skutečně jednou ze sudiček...a nebo jste spíše jen cvičeným medvědem, určeným pro zábavu auditoria. I to se může stát.

You Might Also Like

4 komentářů

  1. člověk by řekl, že z takového časopisu dostanou pozvánky na tyto akce zcela automaticky... zřejmě né. A taky by řekl, pokud ne,proč píše o něčem, co na vlastní oči neviděla? To je neprofesionalita, jak cyp ...

    OdpovědětVymazat
  2. moooc pěkně napsaný. šikovná.

    OdpovědětVymazat
  3. Upřímně myslím, že marie-claire dostává pozvánky na všechny akce, ten den se jich jen konalo víc. takže tu přehlídku strhali ne proto, že je nepozvali, ale proto, že se nelíbila.

    OdpovědětVymazat
  4. To anonymní: Vzhledem k tomu, že na akci se rozdávaly časopisy MC, přišlo mi to taky divné. Ale třeba mají jenom zapšklého správce FB stránky :-)

    OdpovědětVymazat