Reakce na zadané téma

12:02

Každý má právo mít a vyjádřit svůj názor. To co člověka s názorem odlišuje od štamgasta, který v hospodě nadává na politiku, je schopnost svůj názor obhájit. 
Bohužel, blogísková scéna je často scénou bez názoru. 

Napsala mi Janka, abych se vyjádřila k článku, který vyšel v České pozici. O tom, že módní blogy jsou jenom bubliny, které s velkou pompou splasknou jako ta hypoteční, která v roce 2008 způsobila to, čemu říkáme ekonomická krize. A tak mi nemějte za zlé, když se vyjádřím. Obhajoba ovšem nebude probíhat v komentářích - ale velmi ráda si s vámi popovídám přes skype, případně při osobním setkání.

Předně, odpusťme si poznámky, že autor je muž a že tedy módě nemůže rozumět. Ačkoli rozhořčené mládí by to mohlo hnát k podobným proklamacím (doplněným o obligátní "určitě se neumí obléknout") rozumět módě je často něco úplně jiného, než se "skvěle" oblékat.
Rozumět totiž znamená vědět o čem je řeč, znát, chápat. A to je to, co podle autora, bloggerům velmi často chybí - a s čím zcela souhlasím i já. ( Zatím co autor tuto problematiku řeší globálně, já se na ni obrátím spíše z pohledu českého,protože českou blogovou scénu dobře znám, každý týden zpracovávám její přehled pro CZOF a dost nad tím úpím.)

Otevřeme si tedy seznam sledovaných blogů, a podívejme se na ně z trochu jiných hledisek, než z jakých jsme zvyklí. Nehodnoťme chvíli krásu autorky a počty nových kousků týdně ale to, co je za tím vším a kolik tam toho je. (Tady zřejmě budu subjektivní, ale je to tím, že ne všechny znám osobně tak dobře, abych mohla být objektivní.) Je míra znalostí nějak spjata s popularitou blogu?

Máme tady módní teoretiky, lidi, kteří se o módu hluboce zajímají, a mnoho činností je pro ně úlitbou bohům - čtenářům. Jedním z teoretiků je Nadia - která svůj blog už poněkolikáté zrušila, neumí psát česky... ale když odolá návalům svého mladého nadšení nad něčím co se jí líbí, dokáže hluboce psát o životech módních velikánů, které má v malíčku. Je tady Evička Došková, která se pohybuje na zvláštní hranici mezi haute couture a punkem, ale jejíž články pro jiná než blogísková média jsou prostě dokonalé. A pak je tady Vítěslav, ten co má jasnou vizi jak změnit společnost k lepšímu za použití metod dávno minulých. Je to nostalgik, trochu snob (užívá si to), ale dobře ví, o čem mluví a nebojí se si zjistit to, o čem toho moc neví.

Máme tady módní praktiky. Ty, kteří mají nejvyšší čtenosti, ať už proto, že praxi získali na blogu, nebo založili blog na základě praxe. Doslova světovou praxi má Eva Schön. Vzdělání v oboru má Nika Chic, Loli nasává trendy po světě a pracuje s nimi i jako stylistka, s oblečením dělá i Danny Rose, Kluk Jeanovej... Kdybyste se těchto žen a muže zeptali, co si myslí o kolekci xyz, poskytnou vám kvalitní rozbor, objektivní kritiku. Dost možná toho o módě ví velmi mnoho. Ale bohužel, nepíšou a tak se nástiny jejich vědomostí dozvídáme jen skrze rozhovory.

Pak tady máme velkou skupinu, která se hezky obléká a proto má blog. Kdo je nejslavnější? Přece Sandra. A taky Simone, Ejvy... na podobných blozích najdete stovky kvalitních fotek, luxusní značky, dokonalé outfity, úžasný zdroj inspirace. Blog je pro ně koníčkem a radostí. Tečka.

Poslední, nejsilnější skupinou, kterou zřejmě autor kritizuje zejména, jsou tzv. Blogísky. Často vznikají tak, že autorka po pěti letech blogování na blog.cz přejde na blogspot, odtrhne se od Harryho Pottera, High School Musical a fandění Avril Lavine a pustí se do módy. Není to nic špatného. Lidi zajímá, co kdo jí, jak vypadá, kde byl na dovolené, co tam jedl a dělal, jak vypadá jeho pokojíček, co si koupil, co si chce koupit, co si koupila jeho kamarádka...a taky co se mi líbí a co si oblékl. Ale opravdu to nemá nic společného s módou.

No, a pak tady jsou takové ty blogy, co jsou slavné, a proto si z lidí můžou dělat legraci. Avantgardní deníčky stylových lidí, kteří mají módu na háku. Teruna, Agnes, Beáta, Oksana...malé radosti všedních dnů, které ale o módě moc nepoví.

Když si to shrneme, vlastní názor vlastně, v psané podobě, nenajdeme skoro nikde. Ti, kteří jsou schopnými pisateli, se realizují mimo blog, protože text odrazuje čtenáře. Ti, kteří mají názor, raději mlčí, protože nic není dokonalé, a zmínky o nedokonalosti odrazují sponzory, ztenčují množství pozvánek a tak vůbec.
A protože se úspěšnost a kvalita měří počtem čtenářů a komentářů, a ti mají nejraději nenáročné pokoukání, které je možné komentovat větou "Hrozně ti to sluší!", valí se to celé do pekel.

Nikdo přece nechce, aby se polovina jeho sledovatelů odhlásila, že? Protože občasné pochválení někoho z venku sice motivuje, ale oč je to lepší ocenění, o to je méně časté. Proto vlastně blogy, až na výjimky z poslední skupiny, nejsou nezávislé. Nezávislý blogger je schopen i o přehlídce, ve které seděla v první řadě a přivezli ho tam limuzínou, napsat že stála za velké kulové. České blogy se vyhýbají světovým tématům - protože o nich nic neví (a nemají důvod vědět), protože o nich píšou už na jiné stránky a pro jiné magazíny (elle, instyle...) nebo proto, že to zabere spoustu času. CtrlC, CtrlV - a post z fotek je na světě. Zabere to pár minut. Napsání kritiky na kolekci zabere mnohem více času. Minimálně prohlédnout si modely, a zamyslet se, když už ne hledat z čeho a jak je to ušito, kým a čím je to inspirováno.

Blogy podle mě mají smysl a význam. Ovšem, není blog jako blog. Některé módou žijí, jiné ji milují, další ji používají jako doplněk osobnosti. Jedny ukazují nezávislé kritiky, další inspirují svým stylem a rozšiřují ho tam, kde by se jinak nedostal. To, že se svět globalizuje, nechme na jindy.

Přála bych si, aby v česku bylo více nezávislých blogů. Takových, jejichž autoři by rozuměli módě a odívání natolik, aby mohli kritizovat objektivně. Bohužel, těch vědomostí je tolik, že by se na to dala studovat vysoká škola a ani to by asi nestačilo. A taky, chce to odvahu. Odvahu být veřejně pranýřován, být tím zlobivým dítětem, kterého se každý bojí, ale nikdo se neodváží ho nepozvat. A to je, v kombinaci se středoevropskou mentalitou poměrně složité.

Ps: Kdo je Tavi? To zázračné dítě má pubertu a kouzlo, které je obklopovalo, je pryč. Kde ty loňské sněhy jsou. 

PPS: Pokud jsem na Vás zapomněla nebo Vás nezařadila, nemějte mi to za zlé. Zejména ty, Gábi, pokračuj, je to skvělé.


Ppps: Pokud vám chybí kritika a světové novinky, koukněte na mdls.cz  ... není to sice nic extra, ale snažíme se a bohužel, dokud se čeští kritici neprobudí, bude to asi to nejlepší na dané téma - a nejvíce nezávislé, neboť kde nic není, tam ani čert nebere - kde není reklama, není možné přijít o inzerenty.

You Might Also Like

32 komentářů

  1. http://jedenactkocek.blogspot.com/2011/09/tavi-neni-bezvyznamna-par-slov-na.html#comments

    my kočky jsme se k tomuto článku také vyjádřily na 11 kočkách.

    otázka: Co je objektivní kritika? kde se to dá najít?

    OdpovědětVymazat
  2. Článek sice dlouhý, ale rozhodně mě neodradil, naopak si ráda přečtu pěknou objektivní kritiku, tohle je dost na zamyšlenou, ale souhlasím! Co víc na to říct..

    OdpovědětVymazat
  3. Ale na druhou stranu, kdo tohle všechno řídí?Kdo udáava pravdila?? Žádný pan B. ale mi lidi, takže pokud, se někdo oblíká bezvadně a nás to baví číst proč ne, to nevadí, že tím nezmení fashion svět :)

    OdpovědětVymazat
  4. Blogy vseobecne ale byly puvodne myslene jako denicky, ne? Me se libi, ze to tak je, je to trochu jako sledovat reality show. asi je to divacky atraktivni (aspon pro me). kdyz chci high fashion, googlim weby fashion weeku nebo elle a podobne... OT - zaujalo me spojeni TEXT odrazuje CTENARE - me obvzkle neodrazuje, pokud to neni jen podrobny popis nudneho dne:)

    OdpovědětVymazat
  5. Výborný článek. A přesně souhlasím s tím, že by mělo být víc těch "vzdělaných" blogerů, protože jinak se ztrácím v záplavě módních bla bla a tím se z mého VELMI oblíbeného tématu stává téma nenáviděné. Zdá se mi, že to spěje k příšerný povrchnosti a já bych někde ráda viděla vážně nezávislé a NESNOBSKÉ komentování módního světa. Už jen proto, že tohle odvětví studuju dlouhá léta a strašně nerada vidím, jak někdo przní módu ze svýho pokojíčku nebo v nudných a stále se opakujících článcích.

    OdpovědětVymazat
  6. Celkem slusne jsi to vystihla, "palec nahoru" ;)

    OdpovědětVymazat
  7. super clanek, jako vydz tadz. ya sebe muyu rict, ze mam namichanou takovou smes - obrazky, zamysleni, vylety, design, rodiine blogy.. ale nejvic me stejne bavi smirovat ten "zivot". je to relax.. ps. ja mam taky modu jako praci, i kdyz ted teda uz vlastne ne :)

    OdpovědětVymazat
  8. hm, skype nemám a ač bych to vlastně radši probrala osobně, nacházím se na to v tuhle chvíli trochu moc daleko. a byla by to určitě diskuze na dlouho, i když v podstatě skoro se vším souhlasím; těm, co se snaží o módě psát, často chybí informovanost, snaha si informace opatřit, a nebo prostě kontext. a ten je podle mě mnohem zásadnější než znalosti technickýho rázu (idea > materiál - můj názor; vychází z toho, jak módu vnímám já).

    ale stejně si nemůžu pomoct a přijde mi, že psát kritiku kolekce 'na dálku' (tj. nebýt osobně u její prezentace) je jako recenzovat výstavu podle katalogu. takže - dá se to, ale zas moc to nestojí. v tom případě má šanci psát o světových přehlídkách málokdo. o těch domácích se u nás píše sakra málo, snad krom módního pekla. ale byť je ada na české poměry až neuvěřitelně erudovaná, při čtení jejích článků mám nakonec vždycky pocit, že to na cz/sk módní scéně za nic nestojí (což ale je nejspíš její cíl, vzbudit v nás chuť s tím něco udělat, žejo).

    a zlobivých dětí je potřeba. spíš než oni by ale odvahu potřebovali ty ostatní. odvahu je tolerovat a přijmout.

    OdpovědětVymazat
  9. to Miakarina: Bohužel, na české přehlídky chodí ti bloggeři, kteří jenom fotí. A ještě není zvykem aby fotky z přehlídek byly veřejně dostupné. Proto taková recenze kolekce znamená buď si koupit lístek na přehlídku (!) nebo jít do obchodu, tak to všechno osahat a okoukat, a pak až psát

    To Martina Golightly: to nejsem schopná posoudit, a ani nechci. To ja na ostatních, jak mě vidí.

    OdpovědětVymazat
  10. Velice dobrý článek, vybízející k přemýšlení nad sebou, nad ostatními i nad tím, co (zatím) neexistuje.

    OdpovědětVymazat
  11. Milá Olgo,
    líbí se mi tvoje snaha o kritický přístup k cz blogískům. Mám jen trochu pocit, že každý bloger zmíněný ve tvém článku je pochválen a nikdo není konstruktivně kritizován. Proč? Možná to ani nebylo cílem článku, ale není to právě beznázorovost, která Ti (mně a mnohým dalším)vadí na cz blogosféře?

    Kdybych měla napsat místo obrany fešn blogů (kterou jsem spontánně uveřejnila na 11 kočkách v reakci na stejný článek jako ty) jejich obžalobu, byla by asi o dost delší než ta obrana. Fakt nechápu, že blogeři jdou tak na ruku módním řetězcům, vadí mi, že se většina z nich obléká tuctově (prosím radši šílenou extravaganci než tuctovost!), že nikoho moc nezajímá originální móda od nezávislých návrhářů/umělců/tvořílků a ještě jiné věci (můžeme si o tom klidně popovídat na tom skypu;))

    Tvoje rozdělení blogů mě trochu mate. Zajímavý třeba je, že ve Švédsku vyhrála letos cenu za nejstylovější blogerku žena v domácnosti, která uvědoměle nakupuje všechno v sekáči, je programově antikonzumní, zajímá se o ekologii a nechodí na módní přehlídky. Podle tvého řazení (možná se týká jen cz prostředí?) ale její blog spadá do nejnižšího levelu plebejo-amatérů, kteří jenom fotí co jí, nosí a kam chodí s dětma.

    A taky třeba nechápu, čím chce Víťezslav změnit společnost k lepšímu (kožichem? nebo to byla nadsázka?), proč Lucy v komentáři souhlasí (jako s tou beznázorovostí?)a proč je málo zlobivých dětí.

    Jinak naprosto sdílím tvoji touhu po něčem alternativním a nezávislém, ale s tou objektivitou na mě nechoď (jsem asi příliš postmoderně laděná...)

    Díky za článek.

    OdpovědětVymazat
  12. Proč nemám rád módní blogy a blogery (alespoň ty české)?

    Celou totu komunitu si troufám rozdělit na několik kategorií, podobně jako Olga, ale přeci jinak.

    1) Lidi, kteří módě opravdu rozumí a píšou o ní na svůj blog, pracují v módním průmyslu, mají informace z první ruky a rádi se o ně podělí. V česku žádná taková osoba neexistuje.

    2) Lidi, kteří se o módu zajímají, mají v ní velmi solidní přehled a ví o čem píšou na základě informací, které čerpají z jiných zdrojů. Tito lidé se dají napočítat na prstech jedné ruky.

    3) Lidi kteří se o módu zajímají a myslí si, že tvorí módní elitu v této zemi. Do této kategorie zařazuji většinu Olgou jmenovaných lidí. Jedná se o skupinu lidí, která naprosto stejným způsobem s prominutím kurví "českou módní scénu" jako Elle, nebo Žena a Život. Tito lidé nic nedokázali a jsou pouze využíváni jako levná forma virální reklamy obchodních řetězců.

    4) Exhbicionisti. Neškodná skupina náctiletých dívek, které se fotí ve svých outfitech a sem tam něco napíšou. Skupina, která má naprosto nulový přínos pro módu ale nikomu nevadí a neubližuje. Prostě zábava jako každá jiná.

    Nejproblematičtější a mou nejvíce opovrhovaná je právě ona skupina číslo 3. Jedná se o lidi, které využívají velké společnosti k snadnějšímu cílení na svojí čtenářskou obec. Vezmu blogerku, obleču ji, pozvu ji na prezentaci své nové kolekce. Kamarádky a další čtenáři ji začnou obdivovat, že má přístup na VIP akce, nosí značkové oblečení a stává se z ní nová módní ikona. Takovou holku pak můžete obléci do čehokoliv a její čteřské okolí si to půjde koupit (nebo minimálně poběží do HáEmka aby se podívaly jak to vypadá a stejně si něco koupí), vidí v ní přeci onu módní ikonu.

    Proč tedy nemám rád módní blogery? Většina z nich je bez názoru, jsou lehce zmanipulovatelní, oběti módní mašinérie.

    OdpovědětVymazat
  13. pipilotti to rekla jak to je.
    neuskodila by interpunkce, kdyz uz delame, ze piseme eseje.
    stylem slohu clanek nejvic evokuje frantisku, ktera taky casto "nevi", ale aspon to "citi" a styl ji rozhodne nechybi. a tu gramatiku, tu zvlada o dost lip........

    estera

    OdpovědětVymazat
  14. To Papilotti: Reagovala jsem na článek, kritiku si nechám na jindy - respektive, zatím se jí už dva roky snažím vyhýbat..ale jednou to zřejmě bude muset přijít.
    Vítěslav se snaží učinit muže elegantními. Bojuje za svůj vyšší cíl, návrat na počátek 20. století. No, jak se mu to daří - nedaří. Ale to nevadí. Dokud ho to nezničí....

    Lucka ví, že nemá názor. A je lepší, když to ví a akceptuje, než kdyby to nevěděla nebo věděla, ale tvářila se, že to není pravda.

    Ps: Ráda bych se někdy setkala, ujasnila si názory, rozšířila obzory...pokud jsi pro.
    To Anonymní:
    omlouvam se, asi jsem neco prehledla pac ve wordu toho moc nefacha a moje korektorka co jinak tak dela pro frantisku je nemocna, vime. Problem s tim, neco vedet je ten, ze pokud neco vime, musime uvest odkud to vime, jinak nam ve skole reknou, že jsem to ukradli. a tak to radeji jenom matne tusime bo je to bezpecnejsi.
    (Bylo by lepší, kdybych se o češtinu vůbec nesnažila? )

    OdpovědětVymazat
  15. Co mě z tohoto článku pobavilo nejvíc je smutně pravdivé konstatování: "....protože text odrazuje čtenáře". Krásně paradoxní, i mně se občas stane, že napíšu dlouhý článek (ne nutně módně odborný), přidám pár fotek. Jednoslovné reakce na sebe nenechají dlouho čekat. Chci říct - vážím si jakékoliv zpětné vazby mimo sprostého nadávání, ale mám pocit, že kdybych do článku napsala, jak mi umřel pes a přidala pár fotek toho, co mám nového na sebe, naprosto bez souvislosti se pod článkem objeví několik obligátních "jé, závist".

    Trochu mě to mrzí, protože to dost odrazuje od jakéhokoliv psaného snažení se.

    Také mi (a to je v Čechách specialita) přijde poněkud zvláštní třídění bloggerů na (ne)/showroomové, jednak mezi nimi navzájem, jednak čtenářskou obcí. "Zasloužit si" pozvánku, jako by H&M udělovalo bloggerské Oscary.


    Jsem ráda, že jsem na tuhle reakci natrefila. Článek jsem četla včera a měla nutkavou potřebu reagovat, od čehož mě zachránil nadbytek práce. Tak se můžu vyřádit aspoň tady;)

    OdpovědětVymazat
  16. Bravo! ... a s tou Tavi mě to celkem mrzí:(

    OdpovědětVymazat
  17. Shrnula jsi to skvěle!
    s tím psaným projevem je problém. Někdy má člověk dojem, jako by mluvil do dubu, ale přesto si myslím, že stojí za to něco čas od času napsat, byť množství reakcí třeba nebude takové, jako by bylo na článek o botách. Ono je totiž hrozně ubíjející číst pořád dokola jenom komentáře typu "super tričko".
    a zmíněné "blogísky" jsou jako mor. Je to valící se vlna, která vznikla snad jen tak, že se rozšířilo povědomí o tom, že módní blogy jsou vidět a jsou v kurzu; a holky se toho chytly. Akorát je pak trochu ostuda, že někdo odsuzuje celou "blogosféru" skrze tyhle nákupní deníčky...

    a jestli jsem tou "Gábi" na konci, tak děkuju, vážím si toho, že si někdo myslí, že to, co dělám, má aspoň trochu smysl :)

    OdpovědětVymazat
  18. Plácání do vody, Durduin.

    Souhlas s Pipilotti a Danielem.

    Tvoje klasifikace je podivná; klasifikace-neklasifikace.
    Je patrné, že objektivní nelze být (společná kafíčka stmelují a snaha patřit někam je lákavá).

    To, že mezi inspirativní zařadíš Oksanu(!!!), Terunu (?) a Agnes (fatálně a věčně opojenou svojí rošťácky nestydatou sedýnkou), to je tvoje věc - tvůj názor - chápat ho nemusím, a je mi to vlastně jedno. Ovšem tvoje adorování Vítka - no prosimtě! Teď reaguju i na formspring: Vítek spasitel a nedejbůh chytrý lišák nad věcí? Mankote. Že mu čtverácky cukají koutky? U někoho snad známka nadhledu; na celkovém pozadí jeho blogu - článků - a jeho komentářů lze usoudit se smrtelnou jistotou maximálně tak na nedostatek hořčíku.

    Závěrem, Durduin: ty víš, že píšeš dobře, že vidíš za roh a umíš se vymáčknout. Tohle ale se ti pranic nepovedlo; nezlob se. Král promluvil a neřekl nic. Stojí ti za to chodit kolem, pešku?
    Jestli jo, tak hele: fešnblogerskej palec nahoru ti dá pár tebou pochválených. Jo, to za to stojí : ). Jen tak dál. (Krásná sukně! Supr vlasy... Ááách, takovou kabelku chci! Nebezpečně ti začínám závidět tvoje prsa! Ty boty!!! Zlatá jsi! ... Chceš, fakt?)

    OdpovědětVymazat
  19. Myslím, že jsi to úplně nepochopila - autor nekritizuje především blogísky, o kterých mluvíš, protože ty jsou ve své podstatě úplně bezvýznamné, nemají na to dostatek čtenářů a jejich vliv je naprosto nepodstatný.
    Autor naráží na blogy, které mají čtenářů více - na autory, kteří dostávají oblečení/kosmetiku zadarmo a dělají sami ze sebe bezplatnou reklamní plochu.

    Mimoto myslím, že znát někoho osobně je objektivní kritice na škodu, ne naopak.

    OdpovědětVymazat
  20. Občas, ani nevím proč, asi abych se zbytečně rozčílila, si čtu komentáře lidí k článkům na různých informačních serverech, jako je např. idnes.cz. Zrovna dnes jsem tam objevila článěk o Haně Soukupové - prakticky se řešilo, jak obyčejná česká dívka ke štěstí (i bez maturity) přišla. A tak jsem zaborusila i do komentářů. Většina Hanu samozřejmě odsuzovala, častovala ji poznámkami o vychrtlém ošklivém ramínku, co neumí ani anglicky a už ani česky, o hloupé holce bez matury, atd. Zkrátka pitomé závistivé zaprděné kecy, nic víc. Mezi těmito komentáři se nacházelo pár pochvalých komentářů...a pak také ty, kterým jsem...nerozuměla?! Pisatel(é) se domníval(i), že móda je zbytečná, že je to pro život naprosto nedůležitá věc a že povolání modelky je vlastně srovnatelné s prostitutkou, protože obě ženy pak prodávají svá těla a že by se měla tato povolání zrušit, protože jsou nepodstatná....Potom se nemůžeš divit, proč je přístup veřejnosti k módě poněkud laxní.

    Já neodsuzuji téměř žádné blogy - přeci jen na netu je krásná (a taky zákeřná) ta svoboda, které samozřejmě může mnoho lidí zneužívat, ovšem to se bohužel nedá nic dělat. Myslím si, že i průměrné blogy mohou spoustu lidí inspirovat - a jak jsme psala, i malá inspirace není k zahození..

    Olgo..tvé psaní mám moc ráda, články mají hlavu a patu, to mě zkrátka baví. Když chci tucet obrázků tak mám spoustu jiných možností:)

    OdpovědětVymazat
  21. Pipilotti to řekla víceméně za mě.

    Tak jen krátce. Nemyslím si, že je to pravda s tou Tavi. Po zmínkách v článku jsem se o ni začala zajímat a prošla její blog až hluboko do minulosti. Žádný velký změny kvůli "pubertě" nevidím.

    Naopak, byla a je jedna z mála, kteří mají celkem zajímavé názory a nepoklonkují jednomu jedinému vizuálnímu ideálu... Fox

    OdpovědětVymazat
  22. Pobavilo mě, nakolik si to česká komunita upachtěných blogerek vztáhla na sebe a polemizuje o smyslu a vlivu vlastní činnosti, přitom Matějčkův článek polemizuje s blogy jako médiem a konkretizuje o nejvyšší lize s přesahem do tištěných médií. Je komický číst si tu, že přínos tu přeci je, dokud máme lidi jako je Loli nebo Evička Došková - vesničanky, co nedovedou decentně obléct ani samy sebe, jako ostatně 99% téhle scény, marnivý holky, co zatoužily po tomhle společenském statutu glamour ikony a sugerují si, že mají co říct:) Je to skutečně adekvátní tomu, jako by o literatuře psaly zástupy diletantů, co si přečetly před rokem Coelha a usoudily, že už jsou v první intelektuální lize :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Wow, incredible blog layout! How long have you been running
    a blog for? you made running a blog glance easy. The overall look of your website is wonderful,
    as well as the content!

    Also visit my blog post - Collin Domebo

    OdpovědětVymazat
  24. Anyhow, excellent for the ideal toasters available the internet
    can supply you with the most appropriate spot for a in addition your actual buying truthfully find the
    the best choice toaster for the reduced price. You are able to prepare yourself, thaw reheat just about scheduled meal fast
    though using microwave's Inverter Science. One's own drapes and
    window treatments as well as , coverings handles all the plastic cards as a result noone can even know it is always at this time.
    Combine similar ideas to a person Documentation. Evaluate the damaged water and after that lend
    Step 1 pounds related with all kinds of sugar for almost any pint of the .


    Have a look at my web blog: Lashay Willyard

    OdpovědětVymazat
  25. Prepared yams french-fried potatoes are a great munch, and therefore crushed as well ready yams reach moist ease and nutrients.
    Hint!! Panel cookers appear certain extremely creative designs and
    styles, the easiest currently composed of a suitable fold-able, echoing glass less sunlit areas.


    Also visit my page - Christopher Manemann

    OdpovědětVymazat
  26. So it has so it normally would. On top of that, this is because furnace quickly, these include
    very effective, having a lot less energizing period. micro wave research study.
    Far better, certainly don't include often the sweeteners. Yet somehow many possibilities Faultless Tortilla analyzes which have produced a variety of facts regarding all-natural supplement. It's perservere, and as well as chose for your own behalf exactly
    what power source you like to easily use in your.


    My website - Clementine Brugliera

    OdpovědětVymazat
  27. metre for a long time To the confronting Ter Sun's light The whole day! Have roasted their Wednesday supper bulgaria with it. Fat reduction include things like Solution microwaves, cooker microwaves or mono microwave ovens. A good quality principle is actually your very own People will need to select one, provide facts and strategies that will him/her to make the best committment.

    my webpage; Merlin Eken

    OdpovědětVymazat