Téměř bezúdržbová úprava (Jak vždy vypadat a působit dobře I. )

17:12

To že by o sebe žena měla pečovat a tím se odlišit od muže, je věc stará už pár tisíc let. Na druhou stranu ale platí, že v přirozenosti je krása. Můj názor je takový, že pokud o sebe dokáže žena pečovat tak, aby byla vždycky zcela dokonalá, klidně ať je trochu přešlechtěná. Ale stokrát raději ženu nenalíčenou a přirozenou než ženu nalíčenou špatně, s oprýskanou fasádou.

Pečujte o sebe - snadno se to řekne, ale když je málo času, už mnohem hůře se to udělá. Bezúdržbovost neznamená zanedbanost, ale schopnost vyjít ven z bytu už deset, patnáct minut po probuzení - a přesto vypadat a cítit se dobře.

Vlasy
Relativní bezúdržbovost vlasů spočívá ve správném střihu a správné barvě.
Mohlo by to svádět k tomu, nechat si vlasy přilepit/přivázat/přivoskovat/... ale i spoje se musí posouvat, dready se musí zaháčkovávat a rasta copánky přeplétat...

Barva
Pokud nemáte nadbytek času a financí, vyhněte se výrazné změně barvy vlasů. Nezáleží na tom, jestli jdete z brunety na blond, z blondýny na černovlásku nebo experimentujete se zrzavou, červenou nebo zelenou. Vlasy rostou cca centimetr za měsíc, jak komu. Když už se maskujete, musíte tu hru hrát do konce a pravidelně dobarvovat. A pokud používáte exotické a nekvalitní odstíny, není to jenom o odrostech, barva se vymývá.

Střih
Kreativní a dokonalé střihy vlasů jsou nádherné...bezesporu. Ale málokterý kadeřník to opravdu umí. Pokud nemáte čas chodit se jednou za dva tři týdny stříhat, foukat, lakovat a natáčet si vlasy každé ráno, trochu riskujete.
                             Dlouhé x krátké vlasy
Muži se shodují, že ženy by měly mít dlouhé vlasy.  Pravda je, že vlasy delší než po ramena jsou oblíbené a má to své výhody. Jde je stáhnout do culíku, udělat drdol, vyfoukat, navlnit vyžehlit, nebo nemusíte dělat nic. Tedy, nic. Jendou za čas je třeba nechat si zastřihnout konečky. V tomto ohledu mají nespornou výhodu ti, kteří žijí mimo Prahu. Já si konečky nechávám zastřihnout v mém rodném městě, za 30 kč na pánském oddělení. Nemusíte se objednávat, čekání je krátké, stříhání rychlé - a kvalitní. Slečny na pánském umí stříhat stejně dobře, jako ty na dámském, akorát nebarví, nedělají trvalou, nemyjí hlavu. A krátké vlasy si na pánském můžete nechat zastřihnout rovnou celé.

Tělesná srst
Člověk pochází z opice a je chlupatý. Společnost říká, že být chlupatý je neestetické.

Podpaží
Postarat se o podpaží je poměrně rychlou záležitostí - stačí se při každé sprše přejet strojkem - pokud nechodíte na vosky, lasery a podobně. Jestli nemáte čas respektive, nějak to nevyšlo, mějte k dospozici vždy i nějaký top nebo šaty s rukávem, který strniště zakryje.
Pokud jste "přírodní typy", hlídejte si, aby vám chloupky moc netrčely - doporučuju elektrický strojek na zastřihávání vlasů nebo vousů.

Nohy
Zatímco u tmavých žen je to poměrně nezbytnost, blondýnky si občas nohy neholí vůbec. Já nezapírám, že moje chloupky jsou i při maximální možné délce vidět pouze v protisvětle a tak trvalejší metody než holení neznám. Každopádně, i tady se hodí mít ve kříni nějaké maxišaty nebo maxisukni, případně plátěné kalhoty.

Intimní místa
Ačkoli se společnost tváří, že bobři vyhynuli, není tomu tak. Zkusila jsem oboje a za sebe tvrdím, že preferuju upravený přirozený stav oproti strništi a zarůstajícím chloupkům...

Nehty
Pokud si nehty pravidelně necháváte gelovat, lepit a kdovíco pravidelně, někdo může namítat ale proti gustu... Problémem je, pokud to pravidelně neděláte. Odrůstající gelové boule nebo dokonce odtrhané nehty od lepidla jsou už hodně špatné. Podobně není skvělý ani oprýskaný lak nebo nehty přerostlé. Pokud nemáte čas o své ruce pečovat a/nebo pracujete manuálně, dobře si to promyslete. Nejsem schopná posoudit, jestli jsou lepší nůžky, kleštičky nebo pouze pilník, ale ze zdravotního hlediska je nejlepší mít nehty tak dlouhé, aby nepřesahovaly prst. Krátké nehty jsou nejen praktické, nelámou se, nezadrhávají se - ale také snesou mnohem divočejší barvy laků na nehty, než ty dlouhé - když už. Zase však platí, pokud nemáte čas lakovat a odlakovávat, držte se při zemi.
Co se týče údržby mimo zkracování, kolik je typů lidí, tolik je typů pokožky na rukách. Někomu k puchýři stačí si zavázat boty, někomu spíše narostou mozoly a kůže nevyschne ani po manipulaci s cementem - bez rukavic. Moje sestra se sametovýma ručkama se maže měsíčkovou mastí po každém umytí rukou. Já jsem druhý typ, jediné co běžně používám je krémek na nehtovou kůžičku od Karité z Profimedu. Od té doby nemám záděry a to je příjemná změna.

Obličej
Pokud má váš makeup jinou barvu, než váš krk, nechte ho na jindy a použijte jiný, nebo se neličte.
O líčení vám toho nejvíce poví odborné bloggerky nebo vizážistky, kosmetičky (Nadia, Theresa ...).
Pokud ale bez makeupu vypadáte jako úplně jiný člověk, možná to chce změnu. Až jednou zaspíte a na procedury nebude čas nebo se stane podobná příhoda, nemělo by vás to moc rozhodit.
Možná se může zdát relativně přitažlivou myšlenka na umělé řasy a pernamentní makeup. Ale i umělé řasy se musí posouvat a pernamentní makeup - mizí postupně.


Tělo
Pohyb
Dnes se stává trendem cvičit, posilovat...ale obezita přesto narůstá. Přesto se i "moderní žena" obejde bez osobního trenéra. Obyčejná rychlá chůze ať už po rovině (vystoupit o zastávku dříve) nebo po schodech (výtah nechat důchodcům, vyběhnout eskalátory) až zázračně zpevňuje pozadí. Pokud vám ani to nestačí, je možné jezdit na kole nebo, relaxačně, běhat. Velmi přínosná je i prostá fyzická práce - sekání trávy, hrabání, štípání dřeva, žehlení (!!!), úklid domu... (nošení uhlí, rytí, kopání krumpáčem, betonování, řezání dřeva řetězovou pilou, stěhování klavíru...)

Výživa
Na snídani cukr, na oběd cukr s bílkovinou, na večeři bílkovina. Snídani sněz sám, oběd s přítelem, večeři nech nepříteli.
V praxi to vypadá tak, že pokud do sebe budete dopoledne cpát sladkosti, nebudete na ně mít chuť večer. Pokud se nenasnídáte, bude vás kolem třetí hodiny honit mlsná tak, že skončíte jako já dneska, s plechovkou Salka. ;-)


Jste údržboví nebo bezúdržboví? Jak často si holíte nohy? Co na to používáte? Kolik času minimálně potřebujete k tomu, abyste vypadli ráno z domu? Co používáte na ruce, na třepící se nehty? Jaký je váš oblíbený přirozený pohyb, střih a úprava účesu? Napište své tipy a rady :-)

You Might Also Like

11 komentářů

  1. Sice nesouhlasím se vším,ale jinak moc pěkný článek;-)Mám například hrozně ráda své vlastní dlouhé nehty,které si lakuju a tak krátké,jak píšeš,je mívám nerada,ale je fakt,že když není zrovna čas na péči,lepší ostříhat.Jsem ráda,že nejsem jediná,který udržovaný"bobr"nepřijde nechutný apod.,střídám to a tuhle verzi mám nějak radši:-)Vlasy mívám ráda rozpuštěné a pokud jsou už přerostlé a není zrovna možnost zaskočit za kadeřnicí,upletu si večer po umytí několik copů a ráno jsou krásně vlnité a nadýchané a vypadá to lépe(mám podlouhé extra jemné a těžké vlasy,na které bych musela použít snad lepidlo,aby nějaký účes na nich vydržel ve své původní podobě)A nejlepší přirozený pohyb?Přece sex:-D

    OdpovědětVymazat
  2. Já tyhle tvé články fakt žeru :D - umyj se! ohol se! :D ...osobně jsem bezúdržbová, jen když jde o nějakou výjimečnou událost, trochu se na to vymazlím :) ...většinou mi od probuzení do vypadnutí z domu stačí půl hodiny i se sprchou a snídaní :)

    A můj zdroj přirozeného pohybu? Chrt:
    http://so-this-is-her.blogspot.com/2011/02/maly-velky-pes-cinnamon-yrtep.html

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem údržbová. Hodně. Ráno potřebuju hromadu času (hodinu a půl; 20 minut se válím v posteli, 20 minut se strchuju, 10 minut snídám, 10 minut se oblékám, 20 minut se fénuju, česám a maluju a zbylých 10 minut běhám po bytě a skládám věci do potřebné kabelky :D), abych se cítila dobře. Jsem totiž jak zpomalený film a obyčejná oční linka mi někdy zabere klidně čtvrt hodiny. :D
    Každé ráno se sprchuju a tak 5-6x týdně si myju vlasy. Je to špatně, ale jinak to nejde. Nohy si holím obden, někdy jednou za tři dny. Používám venus holící strojek a sprchový/holící gel 2v1 od Nivei = nejlepší kombinace! Intimní místa si holím taky jednou za tři dny, ale někdy to trochu flákám... Proti "udržovaným bobrům" nic nemám, ale miluju krajkové a poloprůhledné kalhotky (topshop), takže si to nemůžu (a už ani nechci, zvykla jsem si) dovolit.
    Nehtíky mám krátké, ale udržované. Používám pilník a olejíček na kůžičku (obojí OPI - můžu jedině doporučit) + si je lakuji šílenými barvami dle nálady. A krém na ruce mám na noc glycerinový od Avonu a přes den rychlovstřebávající od Neutrogeny.
    Oblíbený pohyb? Asi ta rychlochůze nebo běh (a taky ten sex).
    Střih vlasů? Mikádko, ale sestříhané a s pěšinkou na stranu. Úprava = mytí a následné foukání fénem. To stačí.

    - Valerie

    OdpovědětVymazat
  4. pěkný článek.)
    Co se týče holení, podpaží vždy, nohy jen pokud ví, že je budu mít odhalené nebo 1x za týden.
    A v líčení mi stačí 4 věci..make up, pudr, řasenka, tužka .... v létě jen řasenka :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já jsem spíš bezúdržbová, nejvíc času věnuji pečující kosmetice a tomu, jak vypadat dobře, ikdyž budu čistě "přírodní". Bohužel mám poměrně dost velké problémy s kůží, vlasy v období puberty taky dostaly docela dost zabrat (a je to na nich stále ještě poznat) a v poslední době se nedaří ani mým nehtům, takže i tomu málu musím věnovat poměrně dost času. S holením nohou jsem na štíru, je to snad ta nejotravnější činnost kterou znám a mám tu smůlu, že jsem "ta tmavá", takže to pro mě znamená holit se každý den. A to nedělám. Moje kůže holení hodně špatně snáší, přesto, že používám gel na holení (pro citlivou pokožku) místo obyčejného mýdla, kvalitní strojek s kvalitními (a drahými) břity a balzám po holení. Vosk nefunguje. Takže si budu muset asi našetřit na ten laser nebo co... Ráno jsem schopná vylézt z domu i po půl hodině od probuzení (když hodně zaspím tak i za míň), ale většinou si nechávám k dobru hodinu a půl. Ale většinu času z toho snídám nebo zevluju. Na ruce u sebe neustále nosím krém, protože mi vysychají (kvůli mrazu, větru i slunci) a na nehty, které se mi teď začaly snad poprvé v životě třepit používám dýňový olej a balzám na nehty a nehtovou kůžičku od Saloosu (taky z karité). Balzám je vynikající, dýňový olej teprve zkouším, tak uvidíme. Můj nejoblíbenější přirozený pohyb je jednoznačně chůze. Ráda se procházím jen tak po městě, na kratší procházky do okolí, delší výlety i čundry. Preferuju dlouhé vlasy, ikdyž jsem v tomhle dost nestálá a neustále mě pokouší vnitřní ďábel, který mi našeptává do ucha šílené střihy a barvy... Ale pevně doufám, že už jsem dospěla a období "kreativních střihů" a růžových vlasů mám za sebou. Protože mi to nesvědčí. Takže teď se snažím svoje vlasy nějak vzkřísit z mrtvých, nechat je vklidu odrůst na jejich původní barvu a narůst kam až se jim bude chtít. Nejoblíbenější účes je pro mě cop, smůlou je, že ho na sobě neumím dost dobře udělat.

    OdpovědětVymazat
  6. vlasy:kamarádka přijde jednou za čas a zastřihne konečky. Má kvalitní nůžky, je šikovná, milá a navíc se dozvím "juicy gossips" z naší vesnice:D jinak se o ně ale starám dobře - myju kvalitním šamponem, sprchuju ledovou vodou (skvělá věc!), nelakuju, negeluju, nefénuju..nejlepší je nechat je usnout na letním větříku.

    barva:henna od logony!!!hip, hip, hurá!

    srst: strojek+gel+"poté"vazelína...a jak píšeš, lepší hezký bobřík, nežli zarudlé strniště..

    nehty: negelovat, nelepit, nekousat! občas nalakuju, jinak ale "kleštím" a piluju. někdy tak krátcě, až to bolí..:D

    obličej:nemám dokonalou pleť, štve mě to, ale nic s tím nenadělám. takže hodně vody, pohyb na čerstvém vzduchu, dobrý krém, odličování, minerální makeup a je to!!!

    tělo:miluju pohyb!!!!!!ano, ano, ano! je silně návykový...a taky musím kompenzovat ty hory jídla, co seže...sním.

    výživa: pravdu díš, Olgo. Když si dám ráno vánočku s domácí marmeládou, tak mě pak mlsná nehoní. Jinak jsem zastánce toho, že všeho moc škodí (nicméně mé nájezdy na ledničku, spižírnu, .... tomu poněkud odporují)



    ..nakonec: Skvělý článek, chci víc ....

    OdpovědětVymazat
  7. Milá Olgo, ty články by sis měla vytisknout a v zájmu všeobecného blaha, je lepit na lampy a zdi!
    Co se mě týká, jsem hodně údržbová (vtipné slovo si to vymyslela,) dokonce si snad nedokoážu představit větší relax. Jednou týdně škopek s horkou vodou na nohy a hodinu intenzivního drbání, peelingy, masky, mořské houby, zábaly hlavy, dlouhé koupele, blaho.
    Jinak ale každodenní ranní situaci, řešim podle nálady. A když sem hodně nedospalá, tak se prostě nenamaluju, poněvadž vím, že bych si akorát cestou metrem vymnula černý kruhy. Když už si dělám make-up, tak spíš jako zábavu, doplnění vzhledu, né kvůli vylepšování se.
    Věřím, že pokud se člověk sobě jednou za čas pořádně věnuje a ještě si z toho umí udělat potěšení, tak to pak už kažodenně nemusí tak řešit.
    PS: Na holení nohou (bez toho bych měla nohy jak opičák) se mi nejvíc osvědčil strojek. Ze začátku to bolí,dlouho trvá a musíte to dělat skoro každý den, jelikož chloupky nerostou všechny najednou, že. Ale když to překonáte,tak po měsíci-dvou je to už naprostá pohoda a stačí jednou za týden až 14 dní nohy jen rychle přejet.
    PPS: tipy na blaho: ajurvédská kosmetika Tarani, na pleť bioderma, nebo si ušetřit na sanoflore-stojí za to!, mýda Nesti nebo saponartfi.it, krémy bomb cosmetics, obyčejná sůl na nohy Balea-dm, a slupovací peel od mask-taktéž Balea, nakonec maxičajový-bylinný sáček do vanny z Lázní Mšené a voda z babiččiny studny na chalupě.

    OdpovědětVymazat
  8. super blog! zajímavé čtení!
    sleduju!

    xxEvaa

    http://thefashionfairytaleblog.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Já jsem údržbová častěji než bezúdržbová. Jenže mě moje údržba hrozně baví. Je to čas, který trávím sama se sebou, jen pro mě a jen tak. Ráno si před zrcadlem třídím myšlenky. Ale když přijdu do práce nenamalovaná, kolegové to ani nezaznamenají. Ráda si hraju. S obličejem stejně jako s oblečením. Někdy si vyhladím pleť bázema, makeupem, pudrem, fixačním pudrem a pak si rty přejedu oranžovou rtěnkou a hrozně mě to baví, předstírat si, že mám dokonalou pleť a dělám si sama sobě reklamu na rtněku. :D Ale jinak Tvoje články miluju, piš víc. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Vtipný. Občas si v metru vzpomenu, že některým lidem chybí základní hygienické návyky :))
    Můj recept na krátké ranní údržby je a) kvalitní střih a barva(tedy kadeřník), pudr a rtěnka.
    b) udělat z holení součást sprchovací rutiny
    pak zbyde čas na v létě nezbytné bazámy na nohy, snídani a cvičení, které se postarají o ten zbytek.

    OdpovědětVymazat