Údržba trávníku

15:06

První sečení je za vámi a váš trávník se pomalu stává dospělým. Nastává čas na pravidelnou údržbu.

Běžné zahradní práce se skládají ze sekání, válcování, mulčování, rekultivování, hnojení, zalévání ... a opatření proti škůdcům.
Jejich frekvence záleží na vaší travní směsi, na přírodních podmínkách a na stáří vašeho pažitu.
Pokud je však zanedbáte, bude sousedův trávník vždy zelenější.

Luční travní směsi
- Obsahují různé druhy trav a navíc i luční květiny. Jsou vhodné pro svobodné duše, snílky a romantiky. Za parného dne se z nich line omamná vůně, v květu poskytují nádherný pohled. Jsou ideální pro volné a bezstarostné brouzdání životem.
Není nutné válcovat, hnojit ani zalévat, zeleň si vystačí s tím, co jí dává příroda. Veškerá údržba spočívá v kosení dvakrát ročně, přibližně tehdy když rostliny dorostou do výšky nad kolena majitele. Pro tuto práci je ideální obyčejná ruční kosa. Pokosená stébla a květy se nechají ležet a když vyschnou, shrabou se dřevěnými hráběmi, a buď uskladní pro další použití, nebo spálí.
Pro tyto práce doporučuju vysoké boty, repelent, klobouk a opalovací krém s vysokým UV faktorem.
Přes svoji krásu a nenáročnost má tento porost i své nevýhody. Není možné v něm chodit bosky, vždycky zůstane řídký a mimo jara mu dlouho trvá, než doroste. Také se stává domovem nejrůznějších živočichů, kteří můžou být příjemní (motýli) i nepříjemní (sršni, ovádi, hadi).
Když přeroste, je nutné na něj použít traktor nebo bubnovou sekačku, což na nějakou dobu zdevastuje vzhled.

Užitkové směsi
- mimo travního semene obsahují i semena jetele. Tyto směsi jsou vhodné pro prakticky založené domácí typy, zejména chovatele menších býložravých zvířat.
Není nutná zálivka ani válcování. Hnojivo podpoří užitečný růst, který je důležitý pro časté kosení. Sekání je ideální pomocí srpu nebo ruční sekačky, aby se stébla nerozdrtila a bylo možné je dále použít, seče se při výšce porostu cca 15 cm. Pro práci doporučuju pevné boty a rukavice, abyste se vyhnuli případnému zranění. Oddělené části shrabejte dřevěnýma nebo plastovýma hráběma s velkými rozestupy mezi zuby a ihned podávejte konzumentům.
Po takovémto trávníku se dobře chodí bosky, je možné na něm i rozdělat deku a udělat piknik, ale je třeba počítat s tím, že se tak snižuje jeho praktická hodnota.
V případě zanedbání údržby postupně vymizí tráva a její místo zabere jetel. Praktická funkce bude 100% ovšem, v porostu se budou skrývat slimáci, nebude možná chůze bosky, protože na květech budou sedávat včely.
(Tento trávník se velmi často nachází zejména u žen, které pečují o své domácnosti. Při založení rodiny ho založí taktéž, a pokud se nevěnují dostatečné údržbě, po čase, aniž by si toho všimly, jetel zcela vytlačí trávu. Pak je nutné použít herbicid a založit trávník zcela znova.)

Parkové směsi
- obsahují různé druhy trav s měkkými listy. Ideální pro běžný život, který zahrnuje jak povalování, tak pobíhání. Při dobré péči a přiměřené zátěži odolné a praktické.
Tyto trávníky už vyžadují více úkonů. Důležité je zavlažování a sekání, nesmíme zapomenout ani na hnojení. Zalévání ideálně kropením nebo sprchou, zejména když je venku sucho a horko.
Co se zastřihávání týče, výška pažitu by se měla pohybovat mezi osmi a deseti centimetry. Ideální je použití elektrických nebo motorových sekaček, s přídavným sběrným košem a možností mulčování. Frekvence sekání je individuální, závisí na rychlosti růstu, ale porost by neměl přesáhnout doporučenou výšku.
V případě, že plánujete zahradní párty nebo jinou činnost, použijte sběrný koš, pokud budete mít nějakou dobu trávník spíše na okrasu, použijte mulčování, které zatlačí oddělené části zpátky do travního koberce a tím snižuje výpar vody a také hnojí.
Pokud chcete, aby byl váš pažit krásný, další z činností vás bude čekat každé jaro. Spočívá v tom, že pomocí švédských hrábí pečlivě vykartáčujete porost od mrtvé hmoty a tím ho provzdušníte.
V případě, že trávu necháte přerůst, polehne, prořídne a nakonec se změní v luční porost.

Zátěžová, hřišťní směs
- skládá se z výjimečně odolných druhů, které rostou v nízkých, širokých trsech. Ideální pro náročný způsob života, se spoustou stresu. Je nejnáročnější na údržbu.
Je nutné pravidelné zavlažování, hnojení a hlavně, pravidelné sekání. Ideální jsou motorové sekačky a zahradní traktory, s nastavitelnou výškou žacího zařízení. Výška pažitu se totiž odvíjí od počasí a toho, co plánujete provozovat. V případě suchého počasí, začněte na osmi centimetrech, při vhodných podmínkách a kvalitní péči můžete dosáhnou i tři centimetry vysokého hebkého koberce. Takovéto extrémy však už potřebují pomoc odborníků. Čím častěji budete trávník sekat a zalévat, tím větší bude hustota drnů. Na sekačce nastavte mulčování a vyrazte do téměř každodenního boje. Po sekání celý trávním uválcujte středně těžkým válcem a nakonec vydatně zalijte. Hrábě zde nejsou potřeba, místo nich využijete nádstavec na rozřezávání drnů který trávník provzdušní.
V případě že o tento vrchol dokonalosti, sen golfistů a fotbalistů nebudete pečovat, přeroste, zřídne, zežloutne a vypelichá. Tento typ porostu je velmi těžké zrestaurovat, snazší je snad i založit ho znova.

You Might Also Like

0 komentářů