22:30

Roste? Zelená se?
Práce začíná.
Na prvním rozoraném políčku se zelenají první, tenounké, křehounké lístky. Raší ze země a chudinky netuší, co je čeká. Poučený zahradník to ale ví, a je vyzbrojen a připraven.


První, kdo si nové zaseté plochy všimne jsou ptáci. Škůdci, přiživující se na naději druhých.

Do té doby milé hrdličky a holubice se mění v zákeřná monstra.
Na nehlídaný záhonek číhají desítky hladových krků, připravené vyzobat co se jim líbí a rozhrabat co se jim nelíbí.

Jak se bránit?

Pokud vám nestačí síly na zahánění vetřelců, zkuste kamuflovat. Přes zaseté plošky přetáhněte jemnou netkanou textili která zmate nepřítele. Opeřenec sice ucítí, že není všechno tak jako předtím, ale přes lehký zmatek zůstane cukrovat na plotě. Tvařte se, jakoby se nic nedělo, jakoby jste žádné tajemstvé, skryté pod šedým závojem, neměli.

Zahnali jste holuby? Semínka se proměnila v "nejedlé" rostlinky? Záleží na počasí, ale pokud se vám vaši práci nesnaží odnést déšť, bude třeba zalévat a zalévat.

Opatrně sundejte textilii, vytáhněte hadici a na její konec zapojte "variabilní hlavici" které má zabudované různé trysky. Nastavte mlžení a zavlažujte. V této fázi jsou vaše výpěstky extrémně citlivé na sucho nebo příliš velké množství vody. Pokud přijde liják, proud vody vytrhá slabé kořínky. Zavlažujte proto s nesmírnou opatrností. Vydatně, ale něžně. Ať vám tím proudem chvály vaše poklady neodplavou.
Jak poznáte že už je vody v půdě dost? Zabodněte ukazováček do hlíny a pokud je po vytažení "špinavý od bláta", zavlažování můžete ukončit.

Čas běží, peníze na vodoměru utíkají a z bahnité plochy se pomalu ale jistě stává hebounká poduška. Deseticentimetrové lístečky se líně kolébají ve větru, vybízí k poležení a ty, kterým se dařilo obzvláště dobře, se pod svými patnácti čísly sklání k zemi.

Nadešel den D.

První sekání.

Nabrušte sekačku nebo kosu, nadechnete se, a s výdechem setněte ta zelená stvoření na výšku asi 7 cm. Je vám to líto? Bolí vás z nové práce nejenom ruce a záda, ale také srdce? I to k věci patří. Buďte nelítostní a kousek po kousku umravňete sny a cíle vaší zeleně. Jedině tak jí dáte stabilní základ.
Posečené šťavnaté kousíčky neodklízejte ani nehrabejte. Pro mateřské rostlinky poslouží jako hnojivo a ochrana.
A nakonec, po velkém boji, pažit odměňte pořádnou závlahou, může být i smíchána s rozpuštěným slabším hnojivem.
Nebuďte smutní.
Několikrát se vyspíte a shledáte, že je třeba kosit zas.

Ps:
Voda, přítel i nepřítel
Pochvala je pro sebevědomí stejně důležitá, jako vláha pro rostlinu. Stejně jako přináší život, může přinést i smrt. Proto pozor, jak moc a jakým proudem zaléváte.

a) Mlžení - Jemná vodní tříšť je jako úsměvy kolem vás. Ačkoli vám z nich zůstane jenom dobrý pocit, pro klíčící seminko je nesmírně důležité vědět, že jeho rozhodnutí vyrůst je přijímáno kladně.

b) Kropení -Většinou má podobu vody, stříkající z dlouhé, úzké štěrbiny - asi jako když ucpete hadici prstem. Přichází v pravidelných intervalech, jak se zavlažovací zařízení otáčí a posouvá. Je to pravidelné ujištění, že věci jdou tak, jak mají. Je to dobrá známka z písemky, práce splněná před pracovní dobou nebo komentáře na blogu.

c) Sprcha - Je jako sprcha, nebo voda kterou zaléváte z konve. Pokud potřebujete do půdy dostat rychle větší množství vody, není nic lepšího, jen si musíte dávat velký pozor na směr proudu. Kapky musejí dopadat stejnoměrně na všechny sazeničky, jinak budou ty na kraji vytrženy proudem a uhynou. Sprcha je jako večerní déšť, jako pochvala od někoho na kom vám záleží, jako ocenění vaší práce, jako jednička ze zkoušky, na kterou jste se dlouho učili. Po takovém dešti váš pažit za noc vyskočí i o několik centimetrů.

d) Hadice - Pro mladý trávník nebezpečná záležitost. Proud vody z hadice mírně a plynule, avšak vytrvale a vehementně, vytéká. Zatímco máte pocit, že vaše rostlinky mají radost, jejich kořínky se tím přívalem topí, hlína se mění v bahno a to voda odnáší. A pak když proud ustane, trávník polehne, bahno vyschne a popraská a je konec. Zalévání hadicí je jako milující přítel, laskavá babička nebo hodný tatínek. Váš trávník svou dobrotou odnese někam úplně jinam, nebo ho pomalu, nenápadně a nezáměrně, zabíjí.

e) Proud - Speciální silná a dalekostřelná vodní zbraň, proud vody s dostřelem deseti metrů. Nebezpečná i pro husté a staré trávníky, vražedná pro něžné mladé porosty. Proud, který při dopadu do půdy vyhloubí důlek a kolem vystříkne vymletou zeminu. Bezpečný pouze při použití dostatečné vzdálenosti a ještě zploštění proudu na "kropení". Pochvaly typu "tisíce děkovných dopisů", pochlebující anonymové, spousty nových přátel. Jedině pokud jsou dostatečně filtrovány, můžou pomoct.

f) Kýbl - Všesplavující vlna , jako když vylijete kyblík vody z mírného kopečka. Voda která spláchne živiny, zavlaží jenom na povrchu a nakonec se slije do nevábné blátivé louže v ďolíku. Nebezpečná zálivka pro mladičké trávníky, které může kompletně vytrhat a odnést sebou. starším porostům v zásadě vážněji neublíží. Jenom znepříjemní žití jako náhlé ocenění typu nabídek práce, kumulovaných pochval ze všech stran, nepodložených zájmů o vaši osobu...

Přirozeně, všechny typy závlahy můžou přijít jak z lidských rukou, tak z rukou matky přírody. Od raní rosy, přes odpolední spršku, večerní déšť, noční liják, brutální krupobití nebo obyčejnou průtrž mračen, občas vnější podmínky nepřejí a je třeba začínat znova a znova.

You Might Also Like

1 komentářů