Třinácté komnaty

15:50

Každý dům nebo byt má svou třináctou komnatu. Místo, o kterém buď nevíme, nebo víme, ale nikdo tam nechodí.
Třináctá komnata je startovní čára každého lovce a jeho tréningový areál zároveň.

Tyto lokace mají několik nesporných výhod a můžeme je ještě dále rozstřídit podle jejich vládců.

a) Maminčina skříň
Vejděte do ložnice rodičů, otevřete skříň a prohlédněte si šaty a kostýmy které visí úplně napravo. Tam se většinou shrnují nejméně nošené kousky.
Pak se podívejte do poliček s tričky a svetry, co nejvíce dolů a dozadu. Přirozeným systémem "operu a přidám nahoru na kupku" se tam třídí to, co se téměř nenosí. Sešplhejte pohledem až úplně na nejnižší přihrádku. Je to takzvaná "zakopávací" kde se shromažďují veci, které nechceme mít na očích.
Dále pak není od věci podívat se pod postel a na skříně, popř. na nádstavby skříní.

Pokud ale nemáte s maminkou kamarádský vztah, doporučuju jít na to takticky, všechno prozkoumat za její nepřítomnosti a pak se jenom ptát na konkrétní krabice (Mami, co je v té krabici nahoře? Můžu se podívat?) nebo věci (Nemáš náhodou nějaké staré rifle?)

Co tady můžete ulovit:
Aktuální vintage - tzn. kousky z 80. let.

b) Babiččina skříň
Tady je bádání podstatně jednodušší. Babičky schraňují spousty věcí, šatník moc často a razantně neobměňují a jsou rády, že o jejich oblíbený svetřík má někdo zájem. Stačí se někdy po kávě zeptat, jestli se můžete kouknout do skříně. Možná se podobným způsobem dostanete i ke kabelkám, botám a hlavně ke šperkům.

Co tady můžete ulovit:
Zajímavé vintage věci, nejstarší z 50. let. Můžete ulovit kožené kabelky, rukavičky ale taky kožichy a šperky, ke všemu dostanete navíc příběh.

c) Skříně sestřenic a tetiček
Záleží na tom, jak movitou a rozsáhlou rodinu máte, a jaké urdžujete styky. Kdysi, v dobách kdy ještě platilo, že oblečení se dědí, panoval ve většině rodin čilý výměnný obchod. Zeptejte se své bohaté tetičky nebo modelky-sestřenice, jestli někdy nedělá probírky šatníku. Třeba bude ráda, že neaktuální model od LV nemusí dávat do charity. Pokud máte starší tetičku, zkuste se na ni s slovy "vy jste totiž elegantní dáma" obrátit podobně, jako na babičku.

Co tady můžete ulovit:
Kvalitní věci z minulé sezóny, pásky, plavky, možná i nějakou tu kosmetiku a bižuterii. Ke starším tetičkám se vztahuje podobný seznam kořistí jako k babičkám.

d) Půdy, sklepy a jiná tajemná místa
Máte doma půdu? Vybavte se jako na lov, vezměte sebou baterku a vlhký hadřík a prozkoumejte tajná zákoutí. Kdo ví, kde zmizel šatník vaší prababičky po tom, co umřela. Pozor na kožešiny a svetry, můžou být sežrané od molů a myší.

Co tady můžete najít:
V případě starého a dlouho obydleného domu můžete čekat i muzejní kousky. Klobouky, košíky, kabáty, kroje, doplňky.


Výhody míst typu třináctá komnata jsou následující:
Velmi nízké náklady! (Na, vem si to, jsem ráda že se toho zbavím...)
Známý původ. (Pozor, barví to!)
Příběh. (V tomhle korzetu jsem, holčičko, sbalila tvého dědu.)
Velikost. (Dyť ty jsi tu postavu zdědila po mě!)
Originalita (Téhle látky k nám do města dovezli jenom pár metrů.)
Dobrá dostupnost

Nevýhody:
Omezené množství kořisti (Mimo tetičku, která si kupuje nový šatník každou sezonu.)

Ps: Pokud máte přátelskou tchýni, šikovné švagrové, pokud má váš muž ještě babičky nebo vlastní dům s půdou, vaše loviště se násobí!

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Musím říct, že už mám nejspíš po všech dovolenkách a tím pádem jsem plně k dispozici :D :) Takže pokud máš ještě chuť a zájem, tak můžem něco spáchat ;)

    OdpovědětVymazat